Tunturivaellus Kilpisjärvellä - vinkkejä retkeilyyn Lapissa

Kokki Linnea Vihonen innostui ruoanlaitosta ulkona luonnossa ja lähti Haltin retkikunnan mukana Kilpisjärven erämaahan. Nuotiolla syntyi maistuvia herkkuja paikallisista raaka-aineista. Lue Linnean haastattelu ja vinkit eräkokkailuun!

Halti vinkkejä retkeilyyn ja lapissa matkakertomus Kilpisjärveltä
Mikä sai sinut innostumaan ruoanlaitosta ulkona luonnossa?

“Ruoanlaitto luonnossa on kokemus, jolle ei ole vertaa. Nuotiolla saa lämmön lisäksi upealta maistuvaa ruokaa. Lisäksi pelkkä trangia riittää tuomaan tunnelmaa.

Luonnossa kokkaamisessa pääsee myös lähemmäksi primitiivistä ruoanlaittoa: mukana on vain välttämätön, ja koskaan ei voi tietää, minkälainen sää sattuu päivälle. 

Varsinkin syksyisin sienisesonkina on mahtavaa paistaa metsässä muutama tatti trangialla kerman ja sitruunankuoren kanssa. Pari palaa leipää ja kahvia termarista – täydellinen elämys!”

Mitä eräkokkailussa kannattaa erityisesti ottaa huomioon?

“Eräkokkailussa pitää muistaa ottaa huomioon metsäpalovaroitukset: milloin voi tehdä nuotion ja milloin ei. Trangiaa voi käyttää myös metsäpalovaroitusten aikana. 

Erämaahan otan mukaani melkeinpä samoja raaka-aineita kuin mitä käyttäisin kotona – riippuen tietysti siitä, kuinka pitkään ollaan reissun päällä. Lyhyille retkille voi ottaa mukaan vaikka nipun parsaa ja tarjoilla sen kanssa voisulaa. Parsat kypsyvät nopeasti trangiassa ja voisula tulee kevyesti jälkilämmöllä. 

Pidemmille reissuille otan ehdottomasti mukaan kalastustarvikkeet ja halsterin. Kevyt halsteri kulkee kätevästi mukana rinkassa. Tunturijärvistä pyydystetyt kokonaiset kalat kypsyvät halsterissa nopeasti ja vaativat vähimmillään vain suolaa mausteeksi. Erinomainen raaka-aine ei tarvitse ihmeitä. 

Halutessasi voit suomustaa kalat suomustimella tai puukon tylpällä puolella - tällöin voit syödä nahankin. Rautu ja nieriä sopivat erityisen hyvin halstrattavaksi hyvän rasvapitoisuutensa vuoksi. Ja jos kalaa ei tule, voi halsterissa aina grillata vaikkapa eväsleivät.

Rautakaupasta voi käydä ostamassa ja sahauttamassa kolme palaa alumiinista kulmarautaa. Näillä saat helposti tuettua halsterin kivien päälle.”

Linnean TOP 5 ruokavinkit retkelle

1. Mausteet.
Pakkaan pieniin Minigrip-pusseihin erilaisia mausteita, joilla voin maustaa ruokia. Omat suosikkini ovat esimerkiksi savustettu paprikajauhe, savustettu sormisuola, rouhittu mustapippuri, curry ja koivusokeri.

2. Pavut ja tomaattimurska.
Kartonkitölkeissä olevat pavut ja tomaattimurska toimivat täydellisesti lämmittävänä ruokana retkellä. Viimeistele pikkupusseihin pakatuilla mausteilla. Kartonkitölkit on myös kevyt kantaa pois retkeltä.

3. Microplane-raastin.
Pakkaan reppuun tai rinkkaan valkosipulia, tuoretta inkivääriä, sitruunoita ja tuoretta piparjuurta. Näillä saa hienosti tuotua makua ruokiin kuorimalla ne puukolla ja raastamalla raastimella hienoksi.

4. Hölskykurkut.
Rinkkaan mukaan pari kurkkua, pieni pullo väkiviinietikkaa, pieniin pusseihin suolaa ja sokeria sekä kahden litran Minigrip-pussi. Leikkaa kurkku ohuiksi kolikoiksi, lorauta mukaan etikkaa ja laita ripaukset suolaa sekä sokeria. Ravista pussia voimakkaasti ja homma on siinä. Perinteinen pussiruoka-annoskin nousee uudelle tasolle, kun sen raikastaa tällä herkullisella lisukkeella.

5. Granola.
Itsetehty granola kulkee aina mukana yön yli kestävillä retkillä. Uunissa paahdetaan kaurahiutaleita ja pähkinöitä, jotka maustetaan juoksevalla hunajalla ja öljyllä. Paahdon jälkeen mukaan sekoitetaan kuivattuja marjoja ja hedelmiä sekä viimeistellään lakritsijauheella, Ceylon-kanelilla ja kardemummalla. Puuroa, granolaa ja vaikka tuoreita lakkoja, kuten Kilpisjärvellä, ja aamun energiatankkaus on siinä! Granolaa voi myös napsia sellaisenaan pitkin päivää, jos enegiavaje iskee!

Lisää inspiraatiota ja reseptejä yhdessä jaettavien patojen äärelle, löydät toukokuussa ilmestyvästä kirjastani "Yhdessä pöydässä".



Teksti: Susanna Mikander  Kuvat: Konsta Linkola ja Susanna Mikander